Papírové modely 1:300

Tyto miniaturní papírové modely vznikly jako doplnění a rozšíření k vystřihovánkám pana architekta Milana Weinera, které vydávala společnost WDS a časopis ABC. Jedná se o velmi jednoduché vystřihovánky, koncepčně vycházející ze starších sad ve větším měřítku 1:100.

Papírové modely vozidel v tomto měřítku již mohou vypadat nesmyslně malé, jejich výhodou je ovšem možnost vytváření různých diorámat a krajin. Proto také bylo vydáno mnoho vystřihovánek staveb, stromů i celých krajinných celků.

Na tomto webu naleznete množství železničních a tramvajových vozidel a také několik autobusů. Do budoucna bych rád vytvořil i nějaké budovy či krajinné soubory, případně i nějaké modely ve větším měřítku, ale vše je především otázkou času.

Proti starší verzi webu byl seznam modelů rozdělen na větší množství podstránek, což by mělo celou databázi zpřehlednit. Na nejvyšší úrovni celé dělení spočívá zatím pouze ve dvou sekcích, kolejová a silniční vozidla, doufám však, že v ne zcela vzdálené budoucnosti přibudou další.

Další změnou je také nová grafická podoba samotných listů s vystřihovánkami, ve které se budou objevovat nové modely. Cílem je především zmenšit plochu, kterou při tisku zabírají nadpis a návod. Nově také budou důsledně vyznačovány všechny hrany ohybů a pečlivěji budou značeny i místa spojů jednotlivých dílů. Z časových důvodů ale nebudou starší modely do tohoto schématu překreslovány.

Modely je možné pro vlastní potřebu používat bez omezení, jejich další šíření či publikování bez předchozího souhlasu autora není dovoleno. Zakázáno je i jakékoliv komerčni využití modelů. Pokud jde o úpravy zde zveřejněných modelů, více informací se nachází na této stránce.


 
 
 
 
 
 
 
» Na hlavní stranu «