Škoda Day

U příležitosti stého padesátého výročí založení Škodových závodů v Plzni se ve zdejším továrním areálu uskutečnila akce, jejíž podivně znějící název Škoda Day si nejspíš místní závod vypůjčil od své mladoboleslavské jmenovkyně. Přestože bylo avizováno, že akce je určena především zaměstnancům, mohl kdokoliv, kdo v sobotu 6. června přišel k V. bráně Škody, nahlédnout alespoň do části rozlehlého areálu. Narozdíl od posledního dne otevřených dveří tak byl vstup do areálu hůře přístupný, ale zato se zjednodušila doprava návštěvníků uvnitř závodu.

Zatímco v roce 2006 bylo možné si prohlédnout staré výrobní haly Škoda Transportation i Škoda Power, dnes již návštěvníci přicházeli rovnou od vstupní brány k novým halám Škody Transportation. Před nimi se nacházely mnohé atrakce pro děti, pódium, na kterém celý den probíhal kulturní program, a množství stánků. Na koleji přímo v sousedství haly pak stála vystavená brněnská tramvaj 13T (tentokrát již pod označením „Elektra“), lokomotiva 380.001-8 a na přesuvně motorový vůz elektrické jednotky 471. Bylo možné také navštívit jednu z výrobních hal, kde byly při krátké asi čtvrthodinové exkurzi k vidění zejména rozpracované tramvaje 13T pro Brno, lokomotivy řady 380 a modernizované vozy pražského metra typu 81-71M. O něco dál stál ještě vystaven trolejbus 24Tr pro Rigu.

Další atrakcí byla možnost navštívit nové haly Škoda Power, kam návštěvníky vozil trolejbus PMDP na pomocný naftový agregát. Za snížené vstupné (a pro škodováky zdarma) byla také otevřena expozice Techmanie, muzea zřízeného v jedné z bývalých výrobních hal. Zpestřením byl jistě také zvláštní parní rychlík, který z Prahy až na vlečku do Škodovky přivezl „albatros“ 498.022.

» Městská doprava » Česká republika » Plzeň » Škoda Day 2009